Vinkit osallistujalle: varmista äänen kuuluvuus ja yhteydet

Virtuaalitapahtuman seuraamiseen et tarvitse maksullisia ohjelmistoja vaan niitä voit seurata tietokoneen, tabletin tai kännykän selaimilla.

Voit itse vaikuttaa pienillä ja helpoilla toimenpiteillä ja varmistuksilla siihen, että oma osallistumiskokemuksesi on paras mahdollinen. Tässä muutama vinkki, jotka kannattaa huomioida:

Nettiyhteys
Toimivat yhteydet ovat virtuaalitapahtumissa kaikki kaikessa!

Tarkista tietokoneesi palomuuriasetukset, sekä poista käytöstä VPN yhteydet. Jos et ole varma miten tämä toimii, käänny oman yrityksesi IT tuen puoleen.

Varmista, että oman nettiyhteytesi koko kapasiteetti on käytössä sulkemalla kaikki kaistaa syövät sovellukset omalta ja samaa verkkoa käyttäviltä laitteilta. Näitä voivat olla esim. Teams, Slack, sähköposti ja muut viestisovellukset, jotka hakevat koko ajan uutta sisältöä.

Kuvan laatu ja koko
Suosittelemme käyttämään lähetyksen laatuna asetusta 1080p. Voit tarkistaa käytössä olevan asetuksen videoruudun alareunan valikoista. Jos lähetys tuntuu jähmeältä kannattaa asetusta laskea pienemmäksi asteittain, kunnes sopiva laatu löytyy..

Lähetystä kannattaa seurata koko ruudun kokoisena etenkin kännykältä tai tabletilta katsottaessa. Videoikkunan alavalikosta voit valita full screen -näkymän.

Ääni
Kuulokkeet ovat paras tapa osallistua virtuaalitapahtumiin. Jos osallistut keskusteluun käytä mieluiten kuulokkeita, joissa on oma mikrofoni.

Jos ääni jostain syystä ei kuulu tarkista ensin videoalustan (Youtube, Vimeo tai vast.) ääniasetukset pienen kaiuttimen kuvasta alareunan valikosta. Mikäli tilanne ei korjaannu varmistu, että oman päätelaitteesi ääniasetukset eivät ole mykistystilassa ja että ulostulossa on oikea laite valittuna.

Selain
Virtuaalitapahtuman osallistumiskokemus on paras kun käytät uudenaikaista selainta, kuten Chrome, Firefox, Edge, Safari tai Opera. Parhaiten pärjäät jo selaimesi on päivitetty viimeisimpään versioon.

Mikäli haluat aidosti keskittyä tapahtumaan suosittelemme sulkemaan selaimen muut välilehdet ja selainikkunat. Mobiililaitteet voi laittaa ”älä häiritse” -tilaan, jolloin notifikaatiot eivät häiritse elämystäsi.

Jos mikään ei toimi…
Ongelmatilanteissa voit lähettää meille vikailmoituksen osoitteeseen helpdesk@enginestudio.fi

 

Vinkit puhujalle: huomioi paikka ja tekniset asiat

Tervetuloa tekemään hyvää virtuaalitapahtumaa kanssamme! Esityksesi sisältö on luonnollisesti tärkein osa kokonaisuutta, mutta huolehditaan yhdessä kaikesta muustakin niin kokonaisuus on timanttinen. Tässä muutamia asioita puhujan huomioitavaksi ennen tapahtumaa:

Paikka:
Nettiyhteyden toimivuuden lisäksi tärkeimmät asiat paikkaa valitessasi ovat rauhallisuus ja valaistus. Huolehti, että puhujapisteesi on rauhallisessa ja mahdollisimman tasaisesti valaistussa tilassa. Esimerkiksi auringonvalo kasvoilla ”polttaa” helposti kuvan puhki, kun taas kirkas vaalea tausta saattaa jättää kasvot pimentoon.

Suosittelemme etenkin kotioloissa hakeutumaan neutraalia taustaa vasten tilaan, jossa ei tule suoraa häikäisevää valoa kasvoille. Tietokoneella voit helposti testata tämän esimerkiksi käyttämällä kuvaamistoimintoa tai vaikka avaamalla uuden Google meetin. Kutsu kollega tai ystävä mukaan jolloin voit samalla testata kaikki alla mainitut asiat. 

Nettiyhteys:
Toimivat yhteydet ovat virtuaalitapahtumissa kaikki kaikessa, etenkin kun toimit puhujana! Varmista, että oman nettiyhteytesi koko kapasiteetti on käytössä sulkemalla kaikki kaistaa syövät sovellukset omalta ja samaa verkkoa käyttäviltä laitteilta. Näitä voivat olla esim. Teams, Slack, sähköposti ja muut viestisovellukset, jotka hakevat koko ajan uutta sisältöä.

Varmista yhteytesi riittävyys ajoissa, jotta ehdit vaihtaa paikkaa tarvittaessa. Se onnistuu esim. tällä työkalulla. Puhujalle toimivan yhteyden tulisi olla vähintään 10mb download / 10mb upload.

Varmista myös, että palomuuri- ja VPN-asetuksesi ovat kunnossa. Tähän parhaiten osaa auttaa yrityksenne IT-tuki.

Ääni:
Tärkeintä puheenvuorossasi on, että viestisi välittyy mahdollisimman selkeästi. Testaa siis ennakkoon esimerkiksi teknikkomme kanssa, että mikrofonisi on mahdollisimman laadukas käyttötarkoitukseen ja että ääni tulee perille.

Etenkin vanhempien PC-läppäreiden mikrofonien ja webbikameroiden laatuun ei kannata testaamatta luottaa. Suosittelemme ensisijaisesti käyttämään mikrofonillisia kuulokkeita, jolloin vältytään myös äänen kierrolta. 

Esityksesi:
Huomioi esitystä suunnitellessasi erityisesti se, että ihmiset seuraavat lähetystä erilaisilta päätelaitteilta esimerkiksi tableteilta ja puhelimilta. Vältä siis pienen pistekoon tekstiä sekä ruuhkaisia graafeja esityksessäsi. Jaa asiasi mieluummin useampaan kuvaan.

Sound Enginen yhteyshenkilösi toimittaa sinulle tarkemmat tekniset ohjeet esityksen tekemiseen ja toimittamiseen.